Ce va fi. Piesa in cinci acte

Actul 1, scena 1
USL cistiga alegerile parlamentare cu peste 50%. In piesa noastra pot fi si peste, si sub cincizeci de procente. Nu e atit de important. Important este ca USL va clama o victorie categorica si, desigur, dreptul de a da tarisoarei primul-minstru.
Actul 1, scena 2
Traian Basescu ia act de rezultatul alegerilor si invita partidele politice pentru consultari la Cotroceni. Invitatia va fi trimisa separat pentru PSD, PNL, PC, UNPR, PDL, FC, PNTCD, PPDD, UDMR, minoritati si, daca am uitat pe cineva, sa fiu iertat.
Actul 1, scena 3
USL se preface ca nu prea intelege despre ce e vorba si vrea sa mearga la Cotroceni in varianta clasica: Ponta si Crin, brat la brat, ca reprezentanti USL. La poarta Palatului sint opriti si li se spune sa citeasca atent invitatiile. Se mai uita o data pe textul primit de la Cotroceni si inteleg ca au fost invitati separat. Ponta cu ai lui de la PSD, Crin cu ai lui de la PNL si tot asa. Se retrag nervosi in studiourile Antena 3 si incep sa-si strige durerea electoratului.
Actul 2, scena 1
Traian Basescu aduce Constitutia in fata poporului si citeste articolul 103 care suna asa: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
Apoi Basescu incepe sa explice ca daca ar purta consultari cu USL – care e, totusi, o alianta de partide, chiar daca e o alianta politica – ar insemna sa incalce Constitutia. El trebuie sa se consulte cu partidele, zice articolul 103 sau cu partidul care a obtinut majoritatea absoluta in Parlament. Or, firesc, se va constata ca niciun partid dintre cele care compun aliantele politice n-a intrunit aceasta majoritate absoluta. Mai mult, daca ar discuta cu USL ca partid, in conditiile in care USL a obtinut peste 50% din mandate, ar insemna sa nu mai poarte negocieri cu niciun alt partid pentru ca USL ca partid ar avea majoritatea absoluta, nu?
Actul 2, scena 2
USL va racni din toti rarunchii: tradare, Basescu interpreteaza Constitutia dupa bunul plac, jos tiranul! Intre timp, la Cotroceni continua consultarile si, la un moment dat, Basescu iese in fata natiunii si desemneaza un candidat la functia de prim-ministru. Care, desigur, nu va fi Victor Ponta.
Actul 3, scena 1
Candidatul, pe care il vom numi Candidatul Unu, va aduna o echipa guvernamentala cu care va solicita votul de investitura in Parlament. Cum, intre timp, au avut loc negocieri intense, e posibil ca in interiorul USL sa apara „reevaluari” soldate cu alcatuirea unei majoritati parlamentare care sa voteze noul cabinet. In acest caz se intra direct in pregatirile de Craciun cu tuica, porc si muraturi pe masa. Altfel spus, vom avea guvern.
Actul 3, scena 2
Daca premierul desemnat nu primeste votul de investitura in Parlament au loc, din nou, consultari la Cotroceni. Replicile sint aceleasi: Traian Basescu are dreptul, potrivit Constitutiei, sa desemneze inca o data un candidat la functia de prim-ministru. Il vom numi Candidatul Doi si nu va fi, nici de aceasta data, Victor Ponta. El, Candidatul Doi, isi va face o echipa guvernamentala cu care va incerca sa obtina, de asemenea, votul de investitura in Parlament.
Actul 4, scena 1
Candidatul Doi are mai multe sanse sa primeasca acest vot fata de Candidatul 1. Motivul e simplu: daca nici el nu primeste investitura, potrivit Constitutiei, Basescu, in calitate de presedinte, poate dizolva Parlamentul. E greu de crezut insa ca parlamentarii nou-alesi dupa o campanie costisitoare si destul de grea vor accepta sa reintre in campanie electorala doar pentru a satisface ambitiile lui Ponta si visele de putere ale lui Antonescu si Voiculescu.
Actul 5 si ultimul
Piesa aceasta se va scrie altfel doar daca USL a pregatit minutios un nou plan de suspendare a lui Basescu. O suspendare care sa-l aduca pe Antonescu la Cotroceni, ca sa-l poata desemna el pe Ponta prim-ministru. Dar asta ar insemna o criza politica teribila si decuplarea brusca a Romaniei de lumea civilizata.

158 de gânduri despre “Ce va fi. Piesa in cinci acte”

 1. USL a cistigat zdrobitor ciocu mic bashinistilor problema este Domnule Turcescu ce se intimpla cu Mircea Geoana nu a aparut deloc in aceasta campanie……cineva cu coaie grele aici in Texas mi-a spus ca ar pute-a fi pe lista scurta a Domnului Basescu pentru numirea de Prim Ministru este adevarat?

 2. Ponta va dat un avertizment voua tuturor bashinosilor

  Cine ridica sabia, de sabie va pieri….

  In urma aflarii acestei vesti Societatea Romana de Scrima s a autodesfiintat.

 3. 55%USLdin40%VOTANTIdin18milioaneALEGATORI=3,96milioane! UNDE SUNT CELE 7milioane CARE AR FI VOTAT LA REFERENDUM CONTRA LUI BASESCU?

 4. D-le Turcescu, imi placeti, pareti atat de convins de realitatea pe care vreti sa ne-o vindeti…ca aproape imi pare rau ca USL a castigat cu 60%, iar la faimoasa redistribuire au sa aiba peste 66%, adica suficient sa faca ce vor. Si sincer sper ca o sa inceapa despaducherea tarii astea de toate plosnitele PDL-iste, incepand cu gandacul de la Cotroceni. Care nu de mult vroia uninominal absolut – ceea ce ducea USL la 90%. E infricosator cata ura este pentru voi in tara asta. De ce a trebuit sa luati bani de partid, de ce trebuie sa faceti propaganda? Il iubiti atat de mult pe Basescu?

 5. D-le Turcescu,

  Viata este simpla! Au votat 41% dintre romanii din Romania.
  Ar fi normal sa-i lasam sa vada ce au votat ( ce s-a-ntamplat!)
  Vrem normalitate! (Sa le dam sansa celor care au venit in parlament sa arate ca pot!, fara sa-i criticam!!!!!!). De ce sa fii „contraA3” („contraRTV”, etc.) pentru ceilalti?! Au mancat rahat 7 ani pentru o victorie scurta (readucand comunistii – FSN-istii!).
  Cred ca, daca te uiti la viata care ne-o dorim toti din ROMANIA ( vei observa ca sunt 59% debusolati si au nevoie de o directie reala, nu injuraturi, nu cearta).
  Sa incercam sa construim o alta Romanie!

 6. Adio, tovarasi!

  Ce piesa perversa! Schismatic aclama
  scheletice brate cersind cabotine;
  e-un teatru excentric, invins de rutine –
  un scrib aservit masluieste o drama.

  Ecouri obscene ascunse-n cerneluri,
  un fum ce dispare-nainte s-ajunga;
  o lume scabroasa, picată-ntr-o dunga,
  cu lideri fatarnici si false apeluri.

  E noapte si zi, intuneric e iarasi,
  in rape zac rupte bucati de cutume;
  orfanele vremuri isi caută mume –
  se-nchide bordelul. Adio, tovarasi!

  Ioan Gelu Crisan

 7. D-le Turcescu,constat ca piesa in 5 acte-imaginata de dvs.-nu a fost pusa in practica de matrozul sef peste Institutia Prezidentiala. Intrebarea fireasca este:de ce? Oare nu este normal sa facem afirmatia ca din lasitate? Individul in urmatoarea perioada,asteapta la mantinela eventualele erori ale actualului guvern pe care in mod cert il va taxa dur cu prima ocazie.

 8. Eu unul nu am votat cu ei niciodată şi deja de dovezi nu mai am nevoie, cred, aproape sunt sigur că cel putin 51% din cei care au votat sunt în aceeaşi situaţie ca şi mine. O greşeală se poate repeta, dar la infinit….? Suntem oameni nu?

 9. Melodia lui Turcescu a fost refuzată la Eurovision după ce s-au descoperit urme de fecale în ea.

 10. bagabontii aia din juriu ne-au frint „inemile”, dom colonel, ce mama dracului au votat pramatiile alea? si uite-asa, noi cei care am atacat-o energetic pe luminita anghel, am ramas fara sublima dumneavoastra prezenta in „senghenul” muzical. rusine, juriului, rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *