Înapoi la declanşator

     In 2011 procurorul Iacobescu instrumenteaza cazul “Bercea Mondial”. In speta, potrivit unor declaratii off the record” facute de Iacobescu in fata unor jurnalisti, este implicat si fratele Presedintelui, Mircea Basescu. Doua surse sustin ca, la acea vreme, Mircea Basescu luase de la Bercea cu CAMATA, dar la dobinda mica, deh, ca de la fin la nas, citeva sute de mii de euro. Lui Mircea Basescu nu-i mai mergeau afacerile si avea nevoie de o suma destul de mare in cash. Bercea ii da banii, dar, cum nu putea merge cu fratele Presedintelui la notar sa confirme “imprumutul” acordat, alege sa filmeze cu camera ascunsa intilnirile cu Mircea Basescu in care ii dadea respectivii bani. Ca sa aiba o dovada, la o adica, daca Basescu refuza sa recunoasca imprumutul.

     Intre timp, procurorul Iacobescu deschide dosarul Bercea. Se aude in tirg si mai apoi apare in presa informatia ca in acest dosar apare si fratele presedintelui. Elisabeta Ponea, procuror-sef la Parchetul Craiova, aude despre ce e vorba, simte miza mare a acestui dosar si invocind diverse motive decide din pozitia de sef ierarhic superior lui Iacobescu sa-i retraga acestuia dosarul, luindu-l spre instrumentare la Parchetul din Craiova. Din acest moment, Elisabetei Ponea i s-a “aratat” ideea ca ar putea ajunge Procuror General, functie ocupata la acea vreme de Laura Codruta Kovesi. Vorbeste cu sotul ei, Constantin Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, si-i spune pe ce bomba de dosar a pus mina. Ponea il suna pe Duicu, baronul de Mehedinti si pun la cale un plan: sa mearga Duicu la Bucuresti cu informatiile din dosar si sa i le ofere lui Victor Ponta ca munitie grea pentru campania electorala. In schimb, Ponta sa traga sforile amenintindu-l pe Basescu ca daca n-o pune pe Elisabeta Ponea sefa la Parchetul General in locul lui Kovesi, va divulga toata afacerea Bercea Mondial- Mircea Basescu. Duicu e de acord, dar ii cere si el lui Stefan Ponea sa-l scape de un dosar instrumentat de ANI. Bat palma si Duicu zboara spre Bucuresti.

     Are loc discutia Ponta- Basescu despre schimbarile de la PG si DNA. Ponta incearca santajul, Basescu rezista in hotarirea de a o numi pe Kovesi la DNA, dar e nevoit sa cedeze numirea la PG a lui Daniel Morar, asa cum se stabilise deja de foarte mult timp. Face in asa fel incit sa se opuna desemnarii Elisabetei Ponea ca Procuror-sef cum cerea Ponta manevrat de Duicu, dar avind in vedere contextul e obligat sa accepte o a doua varianta propusa de Ponta si anume desemnarea unui om de paie, Tiberiu Nitu. Bun si atit, exclama Ponta, care stiindu-l bine pe Nitu e convins ca-l va putea folosi ca sa opreasca unele dosare grele deschise pe numele mai multor baroni PSD.
A iesit bine pentru Ponta, insa mai putin bine pentru Duicu. Ajunsa in fruntea DNA, Kovesi deschide dosarul traficului de influenta pe care l-a facut Duicu in biroul lui Ponta. Apar stenogramele, apoi motivarea procurorilor din care rezulta fara echivoc ca traficul de influenta s-a facut DIN biroul lui Ponta. Element cheie: Petre Toba, seful Politiei Romane pe care Ponta il chemase la Palatul Victoria sa se vada cu el si cu Duicu pentru a-l convinge sa accepte avansarea lui Constantin Ponea si aducerea lui de la Mehedinti la Bucuresti.

     Acum citeva saptamini A AVUT LOC audirea lui Toba la DNA. Si Petre Toba a spus tot, confirmind se pare si ca discutia cu Ponta si cu Duicu a avut loc IN biroul lui Ponta. Case closed! Se pregateste difuzarea acestei declaratii, Ponta afla si intra in panica. Isi aminteste de discutia cu Duicu si de cazul “Bercea Mondial- Mircea Basescu”. E contactat Pavel Abraham care face legaturile cu familia lui Bercea si pregateste difuzarea inregistrarilor compromitatoare. Familiei lui Bercea i se promite un decret de gratiere daca ajunge Ponta presedinte.

     Crezind ca Basescu va ceda, se difuzeaza cu picatura, sub forma unor stenograme, dialoguri din inregistrarile facute de familia lui Bercea Mondial. E trimis fiul lui Bercea sa vorbeasca din nou cu Mircea Basescu despre bani. Basescu recunoaste ca a luat banii cu camata, e filmat, dar din inregistrarile difuzate si montate nu se intelege acest lucru. Montajul video arata un Mircea Basescu care “recunoaste” ca a luat banii pentru a trage sforile astfel incit Bercea Mondial sa iasa de la parnaie.

     Ce se intimplase intre timp? Mircea Basescu luase bani cu camata de la Bercea Mondial, afacerea fiind mijlocita de un “colaboratorul” de-al lui, Marian Capatina. Cind Bercea a ajuns dupa gratii, familia lui a venit la Mircea Basescu acasa rugindu-l sa-i ajute. Au insistat spunind ca daca Mircea Basescu ii ajuta, ei sint dispusi sa uite de o parte sau de tot imprumutul acordat fratelui Presedintelui si lui Marian Capatina. Mai ales ca tiganii ii spun ca Marian Capatina a promis sa traga sforile pe la Bucuresti pentru a cumpara o decizie favorabila in justitie. Lui Mircea Basescu ii place ideea si merge la cacealma, gindindu-se ca daca Bercea scapa de inchisoare sau primeste doar o pedeapsa mica printr-un noroc sau prin manevrele facute de Capatina, va impusca francul. Altfel spus, n-o sa mai fie nevoit sa restituie imprumutul luat de la Bercea si nici nu se va putea spune vreodata ca a luat vreo spaga pentru a influenta decizia unei instante. Ca sa nu se prinda ai lui Bercea de plan, le alimenteaza sperantele spunindu-le ca va pune o vorba buna si pe linga fratele lui, presedintele Traian Basescu.

     S-au intimplat insa doua lucruri: 1.- fiul lui Bercea a filmat toate discutiile cu Mircea Basescu si 2.- Bercea a primit pedeapsa maxima, adica vreo noua ani de inchisoare. Nervosi, tiganii au venit la Mircea Basescu sa-I ceara socoteala si, desigur, banii. Termenul de rambursare nu fusese stabilit, motiv pentru care familia lui Bercea ii cere imediat, in vreme ce Mircea Basescu le spune ca nu are de unde sa-i dea pe loc inapoi. Acelasi lucru si acelasi gen de discutii se intimpla si intre familia lui Bercea si Marian Capatina. Cind vad ca nu e chip sa-l scoata pe Bercea din inchisoare si inteleg ca nici Mircea Basescu si nici Marian Capatina nu au avut puterea sa traga sforile in Justitie, rudele lui Bercea incep sa-l santajeze pe Mircea Basescu amenintindu-l ca difuzeaza deja celebrele inregistrari. E momentul in care Mircea Basescu isi da seama de rahatul in care s-a bagat si decide sa vorbeasca cu Traian Basescu. Intelegind gravitatea spetei, Presedintele ii spune sa faca plingere la autoritati, lucru care se si intimpla.

     Din acest punct, faptele sint cunoscute. Procurorii sustin ca Mircea Basescu a luat bani de la familia lui Bercea printr-un intermediar, adica prin Marian Capatina. Citi bani, nu e clar. De ce, inca nu se stie. Cind, nici asta nu e limpede.

     Bercea urla din duba ca banii au ajuns si la Kovesi, prin sofer. Si la Blaga. Pute a manipulare deja. Vazindu-se in pirnaie, Bercea e dispus sa declare si sa strige orice il invata Abraham. Iar Voiculescu si Abraham vor sa ajunga la Basescu si la Kovesi. De aia au reluat un scenariu mai vechi, de acum citiva ani, cind au incercat sa demonstreze ca Basescu o manevreaza cum vrea el pe Kovesi printr-un ofiter SPP detasat din serviciul de garda al Presedintelui in serviciul de garda de corp si sofer al Laurei Codruta Kovesi. Acest ofiter- sustineau acum citiva ani, in cor, Antena 3 si ZiuaNews- a devenit la un moment dat amantul lui Kovesi si iata puterea lui Basescu! O aiureala care si daca ar fi fost adevarata nu explica in ce fel putea Basescu s-o manevreze pe Kovesi prin fostul ofiter SPP. Tot la acea vreme, Antena 3 spunea ca pe Kovesi a adus-o in fruntea PG relatia excelenta dintre taica-su, fost procuror, si Vasile Blaga. Chestiune destuil de greu de demonstrat, de asemenea. Motiv pentru care, alegatiile de la acea vreme lansate de trustul lui Felix n-au avut succesul scontat. Azi insa, contextul este schimbat. Felix si Abraham sint convinsi si simt ca electoratul e dispus sa creada mult mai usor toate scenariile posibile. E motivul pentru care Abraham i-a spus lui Bercea sa strige vorbe despre Kovesi, sofer si Blaga. Prin Gidea, securistul Felix a repus si va mai repune pe tapet toate aceste presupuse legaturi. De data asta insa, ar putea gasi mult mai multi insi dispusi sa le creada, fie si in absenta unor dovezi.

     E un moment periculos, motiv pentru care trebuie sa ne intoarcem la declansator: ce a spus seful Politiei, Petre Toba, in declaratia data la DNA despre cazul Duicu? Aici e cheia, iar eu sper sa aflam asta cit mai curind!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/oanacom/turcescu.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

239 de gânduri despre “Înapoi la declanşator”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *