Felix Mondialu’, arendaşul statului. Contracte secrete, dar cu dedicatie.

Am inaintat ieri,  in baza legii 544 privind Liberul Acces la Informatii Publice, mai multe solicitari catre diferite institutii (Parlament, Ministerul Agriculturii, ADS, Guvern) pentru publicarea TUTUROR contractelor de arenda incheiate de ADS cu persoane fizice sau juridice, de la infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si pina in prezent. Mi se pare firesc ca noi, contribuabilii, sa stim cine si pe ce bani a arendat de-a lungul anilor cele 400.000 de hectare (ramase astazi!) in zestrea ADS. Din pacate, nu cred ca voi avea vreun raspuns pozitiv. Si iata de ce.

Documentul de mai jos va arata cum, inca din 17.07.2001, adica de pe vremea guvernului Nastase- cind Ministru al Agriculturii era „tata socru”, Ilie Sirbu- s-a dat Norma Metodologica privind Legea 268/2001 (era chiar legea  promulgata de Ion Iliescu pe 6.07.2001 si care se refera la privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri, proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola, dar viza si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului!). La articolul 78, in aceste norme metodologice se spunea ca in ceea ce priveste arendarea terenurilor agricole sau neagricole ale statului, procedurile de arendare vor fi stabilite de Consiliul de Administrare al nou-constituitului ADS de la acea vreme.

Norma metodologicaNu stim inca istoria acestor proceduri din 2001 si pina spre zilele noastre. Dar stim ca in ministeriatul lui Daniel Constantin, sub domnia caruia s-a facut iar mare arendas oligarhul Voiculescu, procedurile au fost in asa fel modificate incit firma lui Voiculescu sa poata arenda 2600 de hectare prin metoda „concurs restrins de oferte, chiar daca aceasta metoda era prevazuta anterior doar in limita maxima a 100 de hectare. Toate detaliile despre aceasta modificare cu dedicatie pentru Voiculescu le gasiti AICI.

Acum insa va explic de ce n-o sa vedem niciodata TOATE contractele de arenda: pentru ca sub Daniel Constantin, ADS a scris si a modificat niste proceduri prin care, atentie, ISI INTERZICE siesi sa difuzeze date din contractele de arenda! E incredibil, dar e adevarat si are o explicatie: smecherii de la ADS se temeau ca va veni si ziua in care cineva, un ziarist sau nea Ion de pe strada, o sa intrebe in baza liberului acces la informatii de interes public despre aceste contracte. Si atunci, ca sa nu aflam niciodata despre tunurile lor date mina in mina cu oligarhii latifundiari de tip Voiculescu, au introdus clauze de confidentialitate. Priviti:

Confidentialitate

Pentru cine are nervi si vrea sa consulte documentul integral, il gaseste AICI.

Va rog sa cititi ce e scris „de mina”  pe documentul de pe siteul ADS: „forma finala, modificata si completata in timpul sedintei din 20.06.2013„. La acea data Voiculescu era protejat de confidentialitatea contractului cu ADS ( pentru ca si cei de dinainte avusesera grija sa intocmeasca proceduri care prevedeau secretul contractelor de arenda!). Dar in procedurile mai vechi, macar avusesera taria sa scrie clar ca arendarea prin metoda „concurs restrins de oferte” e posibila doar pentru suprafete sub 100 de hectare. Voiculescu a luat insa cu dedicatie 2600 de hectare! Ca sa uite lumea ca nu se putea face asta, au modificat procedurile pe 20 iunie 2013, bazindu-se pe iuteala de semnatura a lucratorilor ADS si pe nebagarea de seama a opiniei publice. Planul parea perfect: confidentialitate asigurata pe contractele de arenda si eliminarea restrictiilor privind suprafata arendata prin metoda „concurs restrins de oferte„. Parea pina azi, cind incepe sa se vada tot putregaiul.

N-au reusit sa stearga toate urmele. Ba, mai mult, incep sa cred ca la ADS, de-a lungul timpului, nu numai ca s-au adunat o gramada de hoti si spagari, dar au aterizat si multi prosti. Altfel nu se explica un fapt realmente bizar: in modelul cadru de CONTRACT DE ARENDA pe care-l puteti consulta si AICI, nu se pomeneste NIMIC, dar NIMIC despre vreo clauza de confidentialitate! Repet, e vorba de contractul dintre parti, arendator (ADS) si arendas (persoana fizica sau juridica)! Si, cu toate ca partile convin prin acest contract sa nu aiba nicio pretentie de confidentialitate, statul roman, reprezentat in acest contract de ADS, decide prin niste proceduri facute de Consiliul de Administratie al aceleiasi ADS, sa impuna secretul asupra acestui document!

Pai, cum asa?! E ceva de ascuns in aceste contracte de arenda? Nu e vorba de statul roman? Nu e vorba de venituri la buget? Nu ne trebuie bani de pensii, de salarii, pentru scoli si gradinite? N-avem nevoie de autostrazi? Indrazneste cineva sa creada ca e ceva necurat in aceste contracte? Crede cineva ca Felix Mondialu’, arendasul statului, ar indrazni sa pacaleasca statul si sa ne bage tuturor mina in buzunar? Eu nu creeeed…

43 de gânduri despre “Felix Mondialu’, arendaşul statului. Contracte secrete, dar cu dedicatie.”

  1. Quindi non c’猫 da meravigliarsi un aumento costante viene osservato nel numero delle aziende che sviluppano applicazioni di mira alcune delle iOS popolarissimo Android e compresse. In qualit脿 di alto livello e linguaggio di programmazione dinamico, Python consente agli sviluppatori di esprimere concetti senza scrivere pi霉 linee di codice. Inoltre, Python 猫 supportato dai comodi ambienti di programmazione sia per tablet iOS e Android. I programmatori hanno anche possibilit脿 di utilizzare diversi editor Python di scrivere programmi sul loro tavolette leggeri da quasi ovunque.
    moncler delonix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *