Jurnalistul Ionel Stoica a publicat pe pagina lui de FB rechizitoriul integral al afacerii MEGAPOWER. Si, desigur, apare o informatie interesanta: procurorul Victor Ponta care a intocmit acest rechizitoriu a dispus „disjungerea cauzei privind participatia numitilor Lazarovici Cristian si Deutsch Robert la comiterea faptelor”, dupa cum se poate observa mai jos:
Despre Robert Deutsch, Vladimir Tismaneanu spunea AICI: „Pe filiera Robert Deutsch ajungem la caracatita fesenista a inceputului anilor 90, spre afacerile care au dus la geneza capitalismului de prada din Romania (…) cand se formau marile increngaturi, vizibile si invizibile, care continua sa impiedice Romania moderna si onesta sa respire„.
Domnul Deutsch are legatura si cu incercarea de numire a „celebrei” Corina Dumitrescu in functia de Ministru al Invatamintului in guvernul Ponta 1. La vremea respectiva, Hotnews nota: „Corina Dumitrescu (48 de ani) a fost propusa in aceasta seara de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Educatiei. Rector al Universitatii private “Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu este din iunie 2011 membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile. In 2006, ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, a acuzat un lung sir de demnitari ca ar fi permis intrarea in Notariat, fara examen, a unor magistrati, a unor „acoliti” ai PSD-ului si a unor neveste de lideri PSD, printre care Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu„.
Doamna Corina Dumitrescu declara pe 6.05.2012 ca „Victor Ponta a debutat în viaţa academică la universitatea noastră” (Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir – n.red.), dupa cum nota la vremea respectiva Romania Libera.
In 2012, Robert Deutsch a fost un sustinator declarat al Corinei Dumitrescu, fosta Radu, pentru a ocupa functia de Ministru al Educatiei. Deutsch vorbea laudativ despre Corina Dumitrescu si afirma ca doi profesori americani, printre care si celebrul economist Joseph Stiglitz, au laudat capacitatile intelectuale ale acesteia. Profesorul Paul Brest, sustinea Deutsch, de la Universitatea Stanford si-ar fi exprimat atunci regretul ca Dumitrescu nu era inca de acum 18 ani ministrul Justitiei in Romania. Deutsch sustinea ca programul „Sharing american experience” la care ar fi participat in SUA Corina Dumitrescu a fost conceput ca o solutie nebirocractica in genul programului Fullbright: „Participantii au urmat o pregatire profesionala in genul felului in care se desfasurau niste programe traditionale insa redus in timp, o luna, maxim doua luni, prin participarea la anumite cursuri tinute de cei mai reputati oameni de la universitatea Stanford”. Tot Robert Deutsch preciza ca la acest program au participat si alte personaje ale vietii publice si politice din Romania precum profesorul Catalin Zamfir, Theodor Stolojan si Adrian Severin. Reamintim ca numele lui Theodor Stolojan si al fiului sau au fost vehiculate in repetate rinduri in contextul afacerii MEGAPOWER.
In 2012, dupa un scandal de presa legat de studiile Corinei Dumitrescu, reprezentantul Universitatii Stanford din SUA, Kate Chesley, Associate Director, a afirmat, pentru Hotnews, ca ministrul desemnat al Educatiei, Corina Dumitrescu, nu a fost gasita in datele oficiale ale institutiei de invatamanat cum ca ar fi fost inscrisa sau ar fi absolvit un program finalizat cu diploma al universitatii.
In ceea ce-l priveste pe Robert Deutsch, presa din Romania noteaza in mai multe rinduri ca acesta a absolvit Universitatea „Lomonosov” de la Moscova, cu lucrarea de diploma „Participarea brigazilor romanesti la Revolutia din 1917„, pe care a si tiparit-o mai tirziu, la Editura Politica din Bucuresti, condusa la acea vreme de Valter Roman, tatal lui Petre Roman.
Un articol interesant scris in 1988 despre afacerea Megapower si numitii Cristian Lazarovici si Robert Deutsch gasiti AICI.
P.S. In ciuda cautarilor efectuate cu relativa acribie, n-am reusit sa gasesc nici macar o mentiune despre ce s-a intimplat cu Deutsch si Lazarovici dupa ce au fost „disjunsi” de procurorul Victor Ponta din afacera MEGAPOWER. Intrebare: i-a mai anchetat cineva? Daca da, cind si cine? Daca nu, de ce nu?
In cazul infractiunilor, se aplica principii de drept penal. Artizanii aplicarii acestor reguli sunt: politistul judiciar (organul de cercetare penala), procurorul si in fine judecatorul. Dosarul este instrumentat de organul de cercetare penala, sub supravegherea procurorului de caz. Practic toate actele ce compun dosarul sunt avizate de catre acesta. Exista mai multe principii ce guverneaza materia penala, printre acestea principiul „rolului activ al organului judiciar”Acest principiu obliga politistul si procororul sa adune probe „pro si contra”(daca vreti) sub aspectul lamuririi tuturor aspectelor din dosar. (infractiunea comisa, persoane implicate, costuri, pagube etc)
In ROMANIA daca acest principiu nu este aplicat (respectat daca vreti) cel vinovat la randul sau comite o infractiune. Tot in ROMANIA, singurul care este pedepsit pentru nerespectarea acestui principiu, este politistul judiciarist. Procororul si judecatorul se bucura de IMUNITATEA DECIZIILOR un drept conferit de legi. (legile magistratilor – legea ce reglementeaza drepturile si obligatiilor procororului, legea ce reglementeaza statutul judecatorilor etc). Va las pe dvs. sa intelegeti cum functioneaza STATUL. APROPO: In tara noastra, cabinetele ce compun guvernul, se numesc MINISTERE iar sefii acestor institutii sunt Ministrii de resort. Ei bine, procororii fac parte din MINISTERUL PUBLIC. Stiti cine este Ministrul acestui cabinet? … Procororul General al Romaniei.
ESTE O STUPIZENIE PE CARE MINTEA MEA NU O POATE INTELEGE/PERCEPE.
cu mult respect va salut si mai vorbim