Cu drag, pentru amicul Radu Paraschivescu: l-ati vazut pe Radu mamii ? L-am vazut la DIGI 24, are probleme cu memoria…

Amicul Radu Paraschivescu, scriitor, redactor de carte la Humanitas si jurnalist de televiziune, trece prin momente delicate. Il lasa memoria. Dar stiti cum? Intr-un mod atit de grav incit a ajuns , din pacate, sa-si uite chiar si propriile scrieri. Ceea ce, sa fim sinceri, se mai intimpla. Dar sa ajungi sa uiti in asa hal ce-ai scris in urma cu citiva ani intr-un editorial incit sa sustii in zilele noastre ca lucrurile au stat exact pe dos seamana, ca tot ii place lui fotbalul, cu a schimba din pix sau din vorbe rezultatul unui meci. Hai sa nu va mai fierb si sa va spun despre ce e vorba!

Radu Paraschivescu face la DIGI 24 o emisiune numita “Pastila de limba (pe care ii recomand s-o numeasca, macar temporar, “Pastila de memorie”!). Duminica trecuta, amicul Radu se gindeste sa-i invete pe telespectatori ca nu se spune “grizonat”, ci “grizonant”. Buuun! Si zice Paraschivescu:

Un alt cuvint care este folosit desi nu exista este cuvintul “grizonat”. Pe care-l intrebuinteaza destui vorbitori cind vor sa se refere la un par care incepe sa incarunteasca sau care e deja carunt ori sur. Cuvintul la care ar trebui sa recurga acesti vorbitori e “grizonant”, orice alta varianta fiind gresita. Chiar tin minte (sic!) o incontrare care a avut loc cu patru-cinci ani in urma intre doi cunoscuti oameni de presa: Cristian Tudor Popescu, avocatul formei corecte, “grizonant”- in ciuda unei dotari capilare mai degraba sarace- si Robert Turcescu, el insusi cu parul grizonant, dar convins ca se spune “grizonat”. Daca nu ma insala memoria (sic!) cei doi au pus un pariu pe care CTP l-a cistigat, iar Robert Turcescu a avut gratia sa-l onoreze”.

Cind am auzit asta, sa cad de pe canapea si nu alta! Cum zici Radule?! Am pierdut eu pariul?!

Pai, ia sa vedem! Se intimpla pe 11 septembrie 2006, la Realitatea TV, il aveam invitat pe CTP. Zice el de vreo doua-trei ori „grizonat”, eu trag aer adinc in piept si, la un moment dat, il corectez. “Domnu’ Popescu, nu se zice grizonat, ci grizonant!”. S-a lasat liniste in platou, Popescu m-a privit chioris: “Cum adica, grizonant? Ce-i aia grizonant?”. Si da-i, si lupta! Punem pariu in direct, chem producatorul cu DEX-ul in platou, ii arat ca am dreptate, CTP se infurie, incearca o explicatie, se cearta cu DEX-ul si cu Academia etc.

La doua zile distanta, insusi Radu Paraschivescu publica in EvZ un text intitulat “Pariul” in care vorbeste despre momentul din emisiunea “Suta la suta”:

Poate ca e deplasat ca dintr-o emisiune intreaga sa-ti ramana in minte un amanunt fara legatura cu tema discutiei. Recunosc, mi s-a intamplat lucrul asta alaltaieri, la intalnirea de seara dintre Robert Turcescu si Cristian Tudor Popescu, de la Realitatea TV. Cei doi schimbau pareri despre bunele si relele dosariadei, cand dialogul lor a fost scurtcircuitat de o dilema lexicala. Cristian Tudor Popescu a pomenit la un moment dat de „un ins cu parul grizonat”, dandu-i ocazia mai tanarului sau confrate sa tasneasca din blocstarturile corecturii. „Grizonant”, a amendat Robert Turcescu. „Nici vorba, grizonat”, s-a impotrivit Cristian Tudor Popescu. „Peste poate, grizonant.” „Ba nu.” „Ba da.” „Ba nu.” „Ba da. Punem pariu?”, a propus amfitrionul grizonant al Realitatii TV.

Sigur, au trecut de atunci aproape zece ani. Dar sa te lase memoria, Radule, in asa hal incit sa-l transformi pe un perdant in invingator, eu zic ca nu e in regula! Mai ales ca CTP n-a avut nici macar atit fair-play incit sa recunoasca pierderea pariului si nici sa-l onoreze! Ba, mai mult, s-a apucat sa scrie si un editorial in Gandul in care si-a sustinut sus si tare optiunea pentru “grizonat”:

“Frantuzismul grizonat pe marginea caruia am discutat cu Robert Turcescu la televizor are o nuanta diferita de carunt. Stilistic, el exprima mai putin batranetea si mai mult faptul ca persoana in cauza, desi are niste fire albe, se tine bine, e un fante mai copt sau o doamna distinsa. Nu-ti vine sa spui despre un barbat de 50 de ani, sarac, schilod si prapadit, ca e grizonat. Incaruntit, da. Insa grizonant n-am fost si nu voi fi in stare sa spun despre nimeni. Terminatia -ant are o componenta de sens actionala, ca in enervant, care nu se potriveste defel – nu grizonezi pe nimeni cand ai parul carunt”.

Disputa o transeaza in favoarea lui „grizonant” doamna Ioana Vintila Radulescu, autoarea unui studiu de caz  pe tema „grizonat vs grizonant”. Ioana Vintilă-Rădulescu este coordonatoarea lingviștilor care au făcut DOOM2.

Eu astept de la Radu Paraschivescu scuze publice, in aceeasi emisiune, “Pastila de limba”, de pe DIGI 24. De altfel, am avut si un dialog telefonic pe aceasta tema in care si-a recunoscut greseala si a admis ca trebuie sa indrepte cumva penibilul “moment de uitucenie”. De la CTP nu astept nimic :)

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/oanacom/turcescu.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

11 gânduri despre “Cu drag, pentru amicul Radu Paraschivescu: l-ati vazut pe Radu mamii ? L-am vazut la DIGI 24, are probleme cu memoria…”

 1. Draga Robert,

  Imi recunosc greseala si aici, pe blogul tau. La fel cum am facut-o imediat dupa difuzarea materialului, la fel cum o voi face duminica viitoare, la „Pastila”. Sper ca sunt recuperabil si ca acest „penibil moment de uitucenie”, cum cu atata gratie il numesti, nu se va repeta. Nu am si nu caut alibiuri. N-am gasit discutia voastra pe Youtube, ceea ce, desigur, nu e o scuza. Nu mi-am cautat articolul din „EvZ” despre episodul cu pricina (chiar eu ti-am amintit de el la telefon) si ar fi trebuit s-o fac. Mea culpa. Mi-ar fi placut totusi sa-mi lasi timp pentru scuze pana duminica si abia dupa aceea sa postezi aceste randuri pe blog. Graba ta ma face un pic melancolic, dar nu-i nimic, trece. Prieteneste, Radu

 2. Inteleg faptul ca imaginea este importanta si se strica usor, dar sunt in asentimentul d`lui Paraschivescu. Cred ca articolul este grabit si mult prea acid, in contextul discutiei telefonice pe care ambii admiteti ca ati purtat`o.

 3. Colonele, du-te in ma-ta de bou !!! Esti le fel de BOU ca si CTPulea ala cu capu’ belit care se crede un geniu neinteles !!! Fira-ti ai dreacu’ de impostori …
  Colonele, stii ce iti trebuie tie ? O pereche rasunatoare de palme peste mutra, de la stinga la dreapta de patru ori consecutiv !!! Mare hahalera esti bai rahatule !

 4. dle Turcescu,
  din punctul meu de vedere dvoastra sinteti putintel penibil.
  Dl Paraschivescu a avut doar o „uitucenie” (care se intimpla, este normala), nu a folosit gresit cuvintul.
  Interventia dvoastra ar fi trebuit scurta: sa-i reamintiti dlui Paraschivescu „e viţevercea, monşer” 😛
  Si, da, sa amintiti si de faptul ca scortosul de CTP nu si-a onorat pariul; cit despre cearta cu DEX-ul si Academia puteti sa va reamintiti cu cine nu se cearta CTP?

 5. Totusi care e meritul dumneavoastra in pariul cu CTP? ca ati citat din DEX? astept o demonstratie interesanta, nu o citare; CTP a avut totusi si are „dare”-ul necesar sa sa demonstreze ceva; daca ii dau dreptate ca e grizonat, banuiesc ca nu mai veniti inca o data cuDEX-ul, ca l-am citi si eu; daca ati juca „truth or dare” (ca tot e la moda din bridman) cred ca ati alege mereu „truth” si niciodata „dare”; CTP alege mereu „dare”, pentru ca oamenii mari construiesc ce spun iar oamenii mici sunt ruinele a ceea ce a fost spus;
  grisonant e pe franceza si grizonat e pe romaneste, care e problema? bunica dumneata spune ca se duce vis-a-vis la vecina sau vizavi la vecina?

 6. Ma PIS pe tine bai cacatule !!! Labagiul dracului !!! Vede-te-as pe WC-ul TURCESCU din celula Militiei, futu-te in gura de cretinu’ dracului !!! Futu-ti gura ma-tii de colonel acoperit !!!

 7. Să fac preinfarct,
  mai mai să cred că e greşit grizonantul ălă. Şi ce să vezi? Greşala e la cine avea dreptate într-un pariu antic. Popescu sau Turcescu? De parcă pe doritorul de cunoaştere a limbii române l-ar interesa. Chiar îl doare în dors cine a cîştigat un pariu acum 10 ani. Ideea era să înţeleagă omul. Iar Paraschivescu doar a găsit ocazia de a pune în scenă. Mare pacoste că a uitat cine era ultragiatul! De parcă ar conta. Şi cine naiba şi-ar încărca memoria cu asemenea scenete penibile? Băi, să le fie ruşine tuturor românilor care au uitat importantele mesaje transmise de Turcescu şi comentate de Popescu. Eu mai ţin minte emisiunea din 14. 12 2006. Beton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *