Tu ştii ce mai face viitorul tău?

Cind am lansat in decembrie anul trecut proiectul partidului „Forta Buna” unii au ridicat mirati din sprincene, „Ce l-a apucat, dom’le pe asta, ce vrea Turcescu de la noi?!”. Un singur lucru voiam (am spus-o si atunci, o spun si acum): sa vad, sa testez, citi dintre oamenii care par interesati de soarta tarii in mediul virtual in care si eu ma invirt (cei ce-mi sint prieteni pe FB sau urmaritori ai contului de Twitter) au dorinta reala de a face un pas in plus pentru ceeea ce ar putea insemna o mica schimbare in Romania.

De atunci, s-au adunat pe pagina Partidului Forta Buna peste 8000 de likeuri. Anuntasem intentionat o tinta multa mai mare, de 50.000 de likeuri, desi eram constient ca ar fi fost un miracol sa se intimple asta. Miracolul n-a aparut, dar, pentru mine, cei 8000 de oameni care au subscris fie si virtual la o astfel de idee, insemna foarte mult. Dintre ei sint convins ca exista citeva mii bune de cetateni care isi doresc ca Romania sa arate altfel si cind spun asta ma gindesc la schimbari in bine in viata politica, in media, in mediul de afaceri, in general in viata noastra de zi cu zi.

Pe acesti oameni nu-i veti gasi din pacate invitati in studiourile televiziunilor decit accidental si nici in Parlament sau in Guvern nu-i veti gasi, desi multi dintre ei, cred eu, si-ar dori sa se implice in dezbaterea publica si politica. Nu e loc pentru ei, sint considerati anonimi, nu fac rating, nu aduc voturi din cimitire si nici n-au bani cu care macar sa stipendieze partidele politice si apoi sa fie rasplatiti cu un loc pe liste la viitoarele alegeri.

Asa cum am spus-o si atunci cind am lansat ideea infiintarii unui partid virtual, cum este Forta Buna, nu am ambitii politice. Sint de mai bine de douazeci de ani jurnalist si intentionez sa ramin in presa. Dar eu stiu foarte bine ce se intimpla in presa din Romania si, credeti-ma, fara sa ma dau virgin, mi-e groaza sa va povestesc cite am vazut in acesti ani. Pe scurt, e grav. Si e greu.

Dar cred cu tarie ca e vremea pentru o schimbare. Ca e necesara aparitia unor mass-media care sa restarteze si aceasta atit de complicata zona a societatii romanesti. E motivul pentru care, cu increderea ca s-ar putea schimba ceva, am lansat ideea construirii primei televiziuni EXCLUSIV ONLINE din Romania. Unii i-au spus „televiziunea lui Turcescu”, altii au incercat deja, cu cu un avint rar intilnit in spatiul virtual, sa desfiinteze aceasta idee incercind s-o reduca la sintagma „cerseste Turcescu bani pentru televiziunea lui online”.

Va rog, pe toti cei care puteti sa ignorati otrava unor astfel de persiflari, sa incercati sa priviti acest proiect in viitor. Nu e pentru azi, e, mai ales, pentru zilele care vin, cind oamenii buni cum sint cei din Partidul Forta Buna si jurnalistii buni cum sint cei, tot mai multi, care se refugiaza in online, nu vor mai avea un loc in care sa apara, sa spuna, sa arate si sa critice ceea ce se intimpla in Romania. In acel moment, care e relativ aproape, veti fi dorit sa existe un astfel de proiect.

Nu fac o afacere pentru mine, nici pentru a o inchiria unor forte oculte, politice sau financiare. Incerc sa construiesc o arca, un loc in care sa salvam si sa crestem spiritul civic si libertatea de exprimare. Un loc in care sa fim impreuna si de unde sa putem sa ne facem auziti. Sa nu mai strigam cu voce slaba, fiecare din coltisorul lui virtual, ci sa avem o voce puternica, o voce care sa conteze.

E, probabil, pentru ultima oara cind mai incerc sa schimb ceva in media din Romania. Acum niste ani, poate va mai aduceti aminte, am vrut prin intentia de a candida la presedintia Clubului Roman de Presa, sa preiau conducerea acelei organizatii pentru a schimba starea de spirit din rindul breslei jurnalistilor. Si atunci, ca si acum, s-au gasit unii sa spuna ca sint omul lui Vintu, ca ma roade dorinta de a-l da jos pe CTP din fruntea CRP… Ce mai e azi Clubul Roman de Presa? Unde e? Ce s-a ales de acel proiect care putea sa apere presa libera si sa lupte pentru a mentine echilibrul financiar si editorial al societatilor de presa? Va spun eu: s-a ales praful, asa cum e pe cale sa se intimple in curind cu multe alte institutii de presa.

Am mai avut si alte incercari: sa ridic o adevarat asociatie a ziaristilor (Societatea Jurnalistilor Profesionisti), sa vorbesc raspicat despre deontologie (m-au bascalit toti ca, vai, sint deontolog, pina cind a ajuns sa fie vazuta ca o pelagra asumarea unor principii!), sa refuz aparitia unor personaje dubioase in propria emisiune doar pe considerentul ca „fac rating”, m-am batut cu un CNA bizar si aservit politic… Si mai sint multe, dar le voi tine minte pentru o viitoare carte de memorii. Unele dintre aceste proiecte au esuat: fie n-au beneficiat de sprijinul majoritar al breslei jurnalistilor, fie au fost demolate la comanda, fie au sfirsit prin eliminarea subsemnatului din ecuatiile editoriale. Imi asum, desigur, partea mea de vina, poate n-am fost suficient de abil, de destept sau de priceput. Dar am incercat. Si voi mai incerca in continuare sa spun cu voce tare ca trebuie sa apara o schimbare.

De data aceasta stiu ca nu sint singur si ca sintem mai multi, mult mai multi, cei care ne dorim o reala schimbare in media, in politica, in viata noastra publica. Din postura mea de jurnalist nu pot decit sa lupt pentru a ridica un spatiu in care sa ne facem auziti, jurnalisti si cetateni deopotriva. Dar in aceasta lupta e nevoie sa stringem rindurile. Tocmai de aceea, va rog sa priviti cu atentie la proiectul acestei televiziuni online si sa dati o mina de ajutor al ridicarea lui. Nu pentru Turcescu, nu pentru Basescu, nu pentru Iohannis sau pentru Ponta, ci pentru anii grei care vor urma. Pentru ca bataliile care au fost sint nimic fata de ce va sa vina!

 

 

Un gând despre “Tu ştii ce mai face viitorul tău?”

  1. Predictii: 1. TV online va fi un proiect ratat.
    2. In max,. 3 ani va vad intrind in politica. Ce dezamagire, dupa cealalta de anul trecut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *