Un răspuns lung şi public pentru Dragoş Pătraru

Uite, Dragos Patraru, de data asta am sa-ti raspund. Motivul e simplu: ai scris un text care, lasind la o parte unele aberatii, are miez si verb. E, oricum, altfel in comparatie cu acelea produse de echipa ta de redactori care se screm sa te arate la TVR in chip de clona a lui nea’ Marin.

Ti-am citit povestea de antreprenor in media. E duioasa, e trista. Ai nascut doua ziare la Ploiesti, ambele au murit, iti inteleg durerea. Cu totii, intr-un fel sau altul, am trecut prin asta, chit ca n-am fost neaparat antreprenori. Si eu am “inmormintat” citeva emisiuni de radio pe care le-am ridicat din nimic, citeva talk-showuri de televiziune, zeci de colaborari in presa scrisa, in online… Cindva, cind te vei elibera de povara amintirilor cu Luca, cu Ghita, cu tatal lui Ghita sau cu Tilica Tanase poate stam la o bere si vorbim despre trecut cu gindul la viitor. Dar, pina atunci, uite, incep prin a-ti da dreptate: da, Dragos Patraru, nu gresesti cind spui ca am “povestile” mele in presa si, da, unele sint chiar mai frumoase ca ale tale. Dar, desigur, sint subiectiv, asa cum esti si tu. Intotdeauna copiii nostri de hirtie, din imagini sau de pe unde radio sint cei mai frumosi din lume, nu-i asa? :)

Zici ca am fost un jurnalist bun si ca am facut istorie in televiziune. Asa o fi, dar validarea asta, daca va veni, se va petrece intr-un timp pe care n-o sa-l mai apuc. Mi-ar fi groaza sa umblu pe strada gindindu-ma la mine ca la o statuie. Crede-ma, Dragos Patraru, n-am ambitia de a ma atirna in galeria figurilor nemuritoare din istoria neamului, fie ea si aia televizata! Nu ma cunosti, dar, daca ne-am intilni, poate ai reusi sa te desprinzi de imaginea pe care ti-ai facut-o despre mine privindu-ma la televizor. Nu sint tocmai eu acela, asa cum nici tu nu esti in viata reala, sint convins, aidoma cu bufonul sarcastic care incerci sa pari in emisiune.

Imi spui ca mi-am tradat publicul. Nu esti singurul care afirma asta, mi-au mai reprosat-o si altii. Cel mai tare, din tot ce s-a intimplat in lunile din urma m-a durut textul unei foste studente publicat in ziarul Gandul (ce-au spus CTP, SRS, Tilica Tanase si altii din generatia lor a trecut pe linga mine pentru ca eram sigur ca, undeva, in adincul lor, furia declaratiilor facute la cald ascundea o mare frica, iar sacii din spinarea lor atirnau, brusc, al naibii de greu!). Fosta mea studenta si textul ei din Gandul m-au facut sa pling. Ea e tinara, Dragos Patraru, ea crede inca in onoarea meseriei de jurnalist, ea nu stie cum sint mogulii, nu intelege acum cit de dura e intersectia lumii politice cu lumea mass-media, nu vede clar ce se ascunde in textele si in verbul minuitorilor de cuvinte scrise sau rostite. Studenta aceea imi spunea ceea ce spui si tu azi: ca mi-am tradat publicul, mult mai mic, din amfiteatrele facultatilor de jurnalism. Ca i-am tradat pe ei, pe studentii mei, cu care am lucrat ani de zile. Aia a durut tare, foarte tare.

Tie, cind imi spui ca mi-am tradat publicul nu-ti raspund. Pentru ca eu, vorba cintecului, publicul nu mi l-am tradat. Ani de zile, deja vreo 22, am facut jurnalistica in felul in care am crezut ca e bine. Si cred ca a fost bine. Toate anchetele, reportajele, editorialele pe care le-am scris sau emisiunile radio si TV pe care le-am realizat au fost cu gindul la public. La publicul meu. Care, mai mereu, a fost alcatuit din oameni de dreapta pentru ca nu cred nici azi, cum n-am crezut nici in ’89, ca Iliescu si urmasii lui sint solutia pentru Romania. Dar, sa nu alunecam in politica.

Nu mi-am tradat publicul, draga mea studenta, iti spun tie asta, aici, ca sa auda si Dragos Patraru. In timp, si sint convins ca acel timp va veni, lucrurile vor aparea mult mai limpezi. Deocamdata, ramin singurul ofiter acoperit-deconspirat din presa romana. Dar, daca ai ragaz, citeste anchetele si textele de pe turcescu.ro, rasfoieste ziarele Evenimentul Zilei, Ziua, Cotidianul sau Dilema, citeste-mi cartile sau roaga-ti parintii sa-ti povesteasca despre “Totul la Total”,“Romania in direct” ori “100%”. Pune toate acestea linga ceea ce va spuneam la cursuri si incearca sa raspunzi atunci la o intrebare simpla: te simti tradata?

Acum revin la textul tau, Dragos Patraru. Spui ca dupa momentul din septembrie ar fi trebui sa inchei povestea cu jurnalismul. M-am gindit, sa stii, sa fac asta. Dar, uneori, Dumnezeu, prietenii si familia iti spun ca ai putea avea sansa de a o lua de la capat. Mie mi s-a intimplat sa aud aceste indemnuri. Si asta incerc sa fac acum: sa o iau de la capat, sa incerc sa reconstruiesc viata mea de jurnalist. Nu am nicio garantie ca va fi posibil, asa cum nici tu nu aveai garantia ca vei reusi sa faci doua ziare, Dragos Patraru, chit ca dupa ce le-ai facut ti-au murit in brate. Uneori insa, e mult mai frumos sa incerci sa te ridici din tarina decit sa te chinui sa ramii intr-un complicat exercitiu de echilibristica, undeva, in virf. Vei vedea asta curind, daca nu cumva o simti deja!

Citeva cuvinte iti mai spun, Dragos Patraru, despre proiectul televiziunii online si atit de discutata campanie de donatii. Nu cersesc nimic, omule! Am investit si investesc in continuare si bani, si timp, si energie in materializarea acestei idei. Am cerut sprijin public in primul rind pentru a trage un semnal de alarma. Nu se poate de unul singur, Dragos Patraru! Tu, care lucrezi astazi la Televiziunea Publica unde si eu, si alte citeva milioane de romani cotizam vrem- nu vrem, luna de luna, cu o suma obligatorie, esti relaxat: ai un salariu asigurat care, mic-mare, cum o fi el, vine luna de luna. In presa “particulara”, o stii prea bine, e altfel: asa cum spuneai chiar tu, vine ANAF, vine politicianul, apare mogulul, se taie salariile, se strica imprimanta sau camerele de luat vederi si nu sint bani pentru reparatii… E mai greu, mult mai greu. Si, ca sa fiu un pic rautacios, as zice ca voi, cei din TVR, cersiti de ani de zile, Dragos Patraru. Cersiti bani din taxa radio-tv, cersiti iertarea de datorii, cersiti o schema de personal mult prea mare, cersiti atentie pentru multe emisiuni penibile…

Deci, sa-ti fie clar: nu cersesc nimic. Dar vreau sa vad daca exista in Romania oameni care doresc sa se schimbe ceva in media. Acesta, cum am mai spus, e un proiect lansat astazi de mine. Miine, alti jurnalisti, vor avea o alta idee, poate de o mie de ori mai buna. Si ei, ca si mine, vor avea nevoie de o mina de ajutor din partea celor care cred in ei si in sansa lor de reusita. Pentru ca, sa stii, n-o sa ne putem angaja toti la TVR :)

Iti iert de data asta derapajele de limbaj din textul publicat pe blog. Probabil ti-e inca foarte greu sa renunti la clisee pentru ca ti-e teama sa nu lasi flamind un public pe care l-ai obisnuit cu acel “Patraru” de la televizor. Dar iti spun si tie, asa cum le-am spus si altora: ai grija, Dragos, rucsacul ala care ti se pare acum foarte usor de dus se va dovedi al naibii de greu intr-o zi!

Sa fii sanatos!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/oanacom/turcescu.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

23 de gânduri despre “Un răspuns lung şi public pentru Dragoş Pătraru”

 1. d-l turcescu, schimbarea in media trebuie sa vina in primul rand de la voi, ziaristii… faceti-va curatenie in ograda, singuri… si abia apoi sa asteptati sustinere si respect.

 2. margareta,sustinerea i-o da cine doreste iar respectul ar fi meritat pt. profesionalismul pe care il face pt. a ne da noua cititorilor ultimele informatii pe care nu am avea ale cunoaste, cat despre schimbare ,nu ati observat ca asta incearca sa faca prin acest nou proiect!, ca altfel nu vad ce ati cauta pe acest blog.

   1. dar de ce jignesti tu oamenii chiar daca l urasti pe turcescu?
    nu esti sanatoasa/sanatos la cap, aia e!
    toci cuvinte in insulte degeaba.
    fiecare avem dreptul sa opinam si sa alegem, si tu de altfel, insa nu poti obliga sa fie altii precum tu, o persoana cu exprimari vulgare.
    adica ce, ai impresia ca sperii pe cei care posteaza aici, si gata, ii gonesti?
    pierzi timpul in primul rand tu.
    intelegi?
    daca nu, continua, noi ceilalti nu pierdem, tu pierzi! :)

   2. stelluțo(io cred că ești chiar pătraru cap pătrat), avem un vraci care aduce morții înapoi, dar numai în zilele de vot, se numește Dracnea și e scula lui plăgiuță

 3. Felicitari Robert Tuecescu , eu personal nu m-am simtit nicio clipa tradata ,dinpotriva ti-am admirat gestul pe care recunosc nu l-am inteles atunci dar pe parcurs am inceput sa -l intuiesc .Incurcate sunt cateodata caile domnului.

   1. They were the ones attacking Whites. Please read the article slowly. This time with put effort in con;herension.Cam&#39pt read?Anonymice. Don't have names? How sad for you.

 4. Gargara ,stimate Robert Turcescu!
  De ce nu va faceti televiziune din banii agonisiti in ultimii ani? Ca nu erati deloc ieftin …

  1. Vai măi daniel ce întrebare pui şi tu ! Păi nu’i mai simplu aşa ? Hm . După cum se vede nici matale nu eşti încântat de’o cină cu nevastă-sa ; la preţ de vr’o 1000 de iuroi şi ceva . Cam subţire a evaluat’o totuşi , că e chiar simpatică .

   … Trist .

   Bă , asta e : el poate şi are cu ce . TUPEU adicătelea , anafura lor de troglodiţi !!

   1. Degradarea s.e poate produce si fara sa fi ofiter acoperit..si asta ti se intimpla in fiecare luare de cuvint,draga (fosta) stella..Cine te-a cunoscut in zilele tale bune ..isi pune pe drept intrebarea..ce ai fost si ce ai ajuns!?Nu exista mai mare dezamagire decit atun ci cind descoperi ca in o persoana de incredere se afla exact opusul…si pentru asta nu trebuie sa fie acoperit-descoperit si alte asemanari absolut intimplatoare…In concluzie,moralisto,,sazi blind…nu esti in postura de a da cu pietre in altii..daaa!!!.

   2. Fă,didino aka stella….ți-ai mutat cuibul ???

    Erai „mare băsistă” pe la Nașu ‘ …i-ai dedicat lui Basescu postari întregi si videoclipuri .

    Turcescu nu si-a trădat nici direcția de dreapta si nici opțiunile politice….Dar ,pentru tine veriticalitatea ,consecvența si loialitatea principiilor este o necunoscută pentru tine ..

    De unde nu-i ,nici Dumnezeu nu cere ….si da,te reprezintă foarte bine Tontălau’ nației ….esti pe calapodul lui ,ca multi ați imbecili .

   3. Iote’i mă şi p’ăştia !
    Ca pe vremuri .

    Salut dragii mei … frumoşi , alde Castor și Polux , pribegi descendenţi ai deja – fostei , aş putea spune , constelaţii nasoltv . O Tempora , indeed .
    Aş putea să mă ”replichez” mno , c’o epistolă de trei ori mai lungă , şi de ‘enşpe ori mai lacrimogenă , decât mizeria lui tuci de mai sus (împuţăciunea asta parcă scrisă de petrică pe vremuri , fetelor de la alpaca) … pe care – sunt convinsă – o recitaţi solemn , seară de seară , înainte de culcare . La ce folos ?
    Eu am de partea mea , vorbele – multe ce nu-mi aparţin btw , da’ nu’i aci locul spovedaniei ) şi … timpul . Voi …

    Voi sunteţi tot în filmul ăla cu mortul dus indimenticabil la groapă . V-am mai spus şi alt’dată : odată ajuns acolo , apăi nu se mai întoarce ! Vă pup pe ignoranţă . Da’ nu disperaţi . A voastră fi-va Împărăţia Cerurilor , doară !

    Ps . Lăsaţi-mi mie tot Iadul , totuşi !

 5. Du-te si lasa-ne ….expiratule…
  Cine sa creada ceea ce spui tu fara macar sa aiba o urma de indoiala?…
  Ce sa mai faci tu ca jurnalist…ca orice ai spune poate fi demontat cu o simpla intrebare : „-Credeti ca Turcescu spune adevarul?”
  Asa ca te pup…bafta Expiratule

 6. cel care si-a tradat optiunile, chiar daca verbal nu recunoaște, este traian basescu. unii au inteles sa il sustina pe base ca persoana, până în pânzele albe…

 7. OK, pe mine m-ai convins, o sa cotizez la Turcescu TV. Am o singura nelamurire: unde trimit banii, la SRI sau la SIE ?

 8. Draga Robert, povestea ta este intr-adevar penibila.

  Stim amandoi, cel putin, ca daca vrei sa faci o televiziune online nu te costa decat infrastructura de comunicare. Pe care si-o poate asigura orice persoana care poate produce 10-20 euro lunar. Sau este gratis cu un simplu cont pe Google+.

  Restul este munca si dedicatie pentru meseria asta. Care nici asta nu presupune eforturi prea mari de timp. Se poate, mai pe seara, dupa ce ai muncit cat de cat altceva, ca sa iti intretii existenta, sa iti acorzi 2-3 ore pasiunii care nu te lasa sa existi de a face jurnalism de mare clasa… Si poate asa te vor respecta din nou si telespectatorii fidei si poate, poate si familia. Ce zici tu neobositule in a ne invata cum este cu realitatile care ne inconjoara? Pe care simtim cu totii ca numai tu le sesizezi si le poti analiza coerent si patriotic, mai ales patriotic.

  Asa ca Dragos Patraru are dreptate, CERSESTI. SI o faci intr-un stil heirupist si de toata mila. Ti s-au terminat resursele pentru plata creditelor de te grabesti asa sa nasti preacurata media? Pe care, bineinteles ca numai tu o mai poti proiecta si dezvolta sinergic si profesional, si deontologic, si… in spatiul .RO.

  Plus ca asta cu mana de ajutor este si meschina si mizerabila si preluata cu demagogie din orele de socialism stiintific, la care sunt convins ca ai inebunit-o pe secretara UTC din epoca de vesela amintire. Tu ai da ajutor unuia care a mintit ca un erou ce s-a dovedit singur? Crezi ca banala si meschina autocritica facuta mai pacaleste pe cineva in 2015?

  De ce nu te ajuti tu singurel, mai ales ca ai atata experienta cu moguleala?

  1. „…Dar iti spun si tie, asa cum le-am spus si altora: ai grija, Dragos, rucsacul ala care ti se pare acum foarte usor de dus se va dovedi al naibii de greu intr-o zi!”…
   Cine nu realizeaza ce inseamna asta, scrie/vorbeste .. dar nu convinge iar pana la urma ramane „singur”.
   Si inca ceva: RT e nascut in 1975, in 1989 avea 14 ani ! Poate ca asta iti va spune cate ceva , stimate domn !

 9. Vai! Ce ne displace la Dragosul asta, ca ne jigneste, nu domnule Turcescu. Dar pe dumneavoastra v-ar deranja daca ati afla cine e in spatele acestui ziarist contrafacut? Ia incercati sa aflati mai multe si sa taceti daca nu vreit sa aveti necazuri mari. Eu mi-as cam tine gura inchisa, decat sa-i supar pe cei care il platesc pe dragoselu’. Ca nu e de colea sa ai tatal in SRI( pardon SECU), iar pe mama sa o sustina cine trebuie, de sus de tot.

 10. Adica voi credeti ca exista stat in lumea asta care sa nu aibe securisti? Mie mi se pare ca Turcescu a cam calcat pe coada pe careva dintre iluminati si s-a ordonat „exmatricularea” lui. Emisiunile lui erau totusi interesante, caci stia multe din lucrurile care nu erau spuse in mass-media, avand acces mai usor ca oricare alt jurnalist la informatii „adevarate”.
  A avut insa auditie buna, caci lumea serioasa il asculta mai bine pe el decat pe Bahmu sau oricare alta panarama, care intoxica televiziunea la un nivel sub-normal.
  Eu locuiesc in strainatate si va spun ca se stie tot ce misca aici. Un stat fara SECU, e in bataia vantului, in deriva, asa cum este Romania la ora actuala, ni se comanda ce si cum sa facem. Totul e programat de altii.
  Si numai noi suntem de vina. Si mai dam si cu pietre in cei ce incearca s-o pastreze intacta.
  Avem in cap ideea de SECURITATE, asa cum ne-am invatat in timpul dictaturii comunismului, cand vanati eram in primul rand noi. Numai ca acum avem alta dictatura, din afara si nu avem ochi s-o vedem. Interesul e sa nu avem securitate, caci cica am fi foarte buni in domeniu.
  Nah, ne e mai bine fara Securitate? Priviti-o in continuare pe Bahmu, ca e o „intelectuala” si nu o securista !
  Siguranta statului ar trebui sa fie pentru fiecare o prioritate, dar asta nu se mai invata la scoala demult.

 11. daca emisiunea formidabila” starea natiei” va fi suspendata , pierderea mare va fi a noastra.;mai mult decit o crima.;o mare greseala…….

 12. Păcat domnule Turcescu. Au fost perioade când încercam să nu pierd emisiunile dvs. Apoi, m-ați dezamăgit, ca telespectator, pentru că nu am mai știut ce spuneți adevărat și ce nu. Ați fost totuși un jurnalist apreciat.Dragoș Pătraru este un jurnalist care încearcă să țină moralul oamenilor pe linia de plutire. Dumneavoastră, ca politician, aveți un comportament care nu-mi place deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *